Google

Genitalni herpes

HSV
HSV
HSV vulve
HSV vulve
HSV na penisu
HSV na penisu

Herpes simplex virus

HSV tip 1 uglavnom pogađa polne usne gde uzrokuje promene u obliku mehura i kasnije ranica, a isto tako može zaraziti genitalno područje. 

HSV tip 2 je uobičajeni uzročnik genitalnog herpesa, ali isto tako može zahvatiti i područe usta tokom oralnog seksa. Osoba koja ima herpes genitalis infekciju lako može preneti virus drugoj osobi tokom polnog odnosa.
Oba tipa herpes simplex virusa mogu prouzrokovati kožne promene vaginalnog područja, penisa, područja oko analnog otvora, na zadnjici i na bedrima. Ponekad se kožne promene javljaju i na drugim delovima tela gde je virus ušao kroz oštećenu kozu.

Simptomi

Mnoge osobe ne znaju da boluju od genitalnog herpesa jer nikad nisu imale simptome ili ne prepoznaju simptome kad ih imaju. Simptomi se mogu razlikovati kod pojedinog pacijenta.
Kad se osoba prvi put zarazi, simptomi se najčešće pojavljuju u roku od dva do deset dana.
Rani simptomi izbijanja genitalnog herpesa uključuju:
- svrab ili osećaj pečenja genitalnog ili analnog područja
- bolovi u nogama, zadnjici ili genitalijama
- Sekret iz vagine
- osećaj pritiska u trbuhu

Ranice se pojavljuju na mestu gdje je virus ušao u telo, kao npr. na usnama, u ustima, na penisu, vulvi, otvoru debelog creva. Takođe se mogu pojaviti na vagini i na cerviksu ili u mokraćnoj cevi kod oba pola.
Najprije se javljaju male crvene kvržice, razvijaju se u mehure i nakon toga pucaju i nastaju bolne otvorene rane. Nakon nekoliko dana rane zarastaju krastama. Drugi simptomi koji se mogu javiti tokom prve epizode simptoma mogu biti: povišena telesna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, bolno ili otezano mokrenje, vaginalni sekret i otečene limfne žlezde u preponskom području.

Dijagnoza

Sumnja na genitalni herpes se postavlja na temelju razgovora sa pacijentom, opisa promena i tegoba kao i informacijama o zdravlju seksualnih partnera.
Dijagnoza se postavlja temeljnim pregledom i dijagnostičkim testovima.

Lečenje

Ne postoji uzročni lek za lečenje genitalnog herpesa. Praktično, to znaci da zasad ne postoji lek koji se može uzeti, popiti ili namazati koji bi zauvek izlečio ovu bolest.

Antivirusni lekovi koji se koriste za ublažavanje simptoma su:

- Acyclovir 
- Famciclovir 
- Valcyclovir

Free Guestbook from Bravenet.com
Upisite se u nasu knjigu gostiju! 
samo po aids.co.yu
po celom SCG web-u